Tips til sundhed

En sund hov er en vigtig faktor, når din hest skal præstere. 

Derfor har jeg lavet denne side med tips og tricks. Jeg gennemgår forskellige tilgange til en sund hov og måder der kan bruges som førstehjælp.

Herudover vil jeg også skrive lidt omkring hvorledes du kan hjælpe din hest i forskellige situationer.

Vinterpleje

Frost og sne, kan være en udfordring. Frosten kan, pga. den tørre luft, relativt hurtigt udtørre hoven. Så bør hoven behandles , som var det sommer og tørt.  Altså i længere tid med frost, en smule vand og en god hovolie, selvfølgelig efter hoven har fået lidt vand. Frosten kan ogås være hård ved både stråle og sål. Derfor er det en god idé at tjekke for eventuelle revner eller små "blå" mærker i hoven. Selvom strålen kan blive påvirket af en masse mudder og vand, da det jo smelter under hoven, så er det vigtigt at hoven i undersuden også får en chance for at tørre i en tør og ren boks. 

Tilstande, som muk eller sur stråle er også tilstede når det er koldt. Muk kan opstå ved små rifter, som sne eller lign. Derved kan en lille rift hurtigt  give et problem med muk. 

Dyrlæge versus Beslagsmed

Det handler om samarbejde - Her taler jeg ikke kun om samarbejdet mellem dyrlæge og beslagsmed, men i høj grad også at ejer er med i dialogen og er klar på at gøre sit til hestens helse. 

Jeg anbefaler oft,e at der tages røntgen af hesten.....Det falder ikke altid i lige god jord, men det er en overordentlig vigtig faktor for at kunne hjælpe hesten. 

Jeg forstår godt hesteejerens modstand, fordi det koster lidt penge at få den undersøgt, men de er altså givet godt ud. Det giver både beslagsmedenog dyrlægen en oplagt mulighed for at hjælpe hesten straks, og med den rigtige diagnose, hvis der er en.


Nogen der har tænkt på, at en hest ofte koster mere end at hve en bil???  Nu tænker du sikkert  " det var da en mærkelig sammenligning...." Det er det faktisk ikke......I en bil der der oftes en servicelampe, der lyser når den skal til service. Vi får bilen servicerert......for at den kan holde længere.  Men vi som beslagsmede og dyrlæger ser faktisk først problemet, når din hest er halt.....Heldigvis er det ofte en enkel løåsning der skal til, for at få din hest haltfri igen. Men der er desværre også situationer, hvor det er en helt anden historie. Hvor vi kommer for sent.......

Hvad er løsningen, så vi ikke kommer for sent ?

Et service tjek! :-)  Det kan måske godt lyde som helt tåbeligt, DET ER DET IKKE, men en rigtig god idé. For ved at tage eventulet røntgenbilleder med fornuftige mellemrum, så opdages et eventulet problem hurtiger, og demed  kan en løsning også være lige om hjørnet. Og der kan lægges en plan , således hesten kan undvige en eventule slidskade eller andet. Altså en sund hest med et længere liv.


For mig, er et af de vigtigste værktøjer jeg har.....samarbejdet med dyrlægen....Ikke at vi altid er enige om hvordan skoningen skal være, men det er jo netop derfor at dialogen og samarbejdet er så vigtigt, med hver vores kompetence områder.

Det er ikke en maskine....!!

Og det ved du faktisk godt det ikke er. Men når det så er skrevet, af mig, så ser jeg desværre ALT for mange heste/ponier der så at sige bliver presset hårdt.......Som maskiner....

Der er stævner og dem er der mange af, hesten/ponyen har et for hårdt program.....Der skal være tid til at hvile.....god tid. Det behøver jo ikke være hver weekend der skal vindes rosetter...

Det er ikke mængden af rosetter der tæller.....det er tiden sammen med hesten. 

Jeg støder ofte på, specielt ponier der her et hårdt program. Jeg ved det godt......16 år som rytter så er det slut......

Men tænk lige på hvor hårdt en pony skal arbejde..."Jeg skal nå så og så langt inden jeg bliver 16 år og så skal den sælges videre" OK......Men så starter det hele jo forfra..? Næste ejer skal jo nå ligeså langt. 


Derfor støder jeg ofte på Ponier der har/er blevet presset lige en anelse for hårdt. Jeg kan se små eller mellemstore hævelser i benene.......OG så siger jeg det. Det mener jeg er min pligt at sige. 

Når der er en hævelse, så er det tid til at være OBS på hvad der er og evetuelt hvad det kan udvikle sig til. 

"Jamen den har jo ikke været halt !!!! " Næh....det er nok muligt, men det bliver den snart, hvis du ikke passer på......eller holder lidt igen. 

Tjek din hest....også for hævelser


Det er faktisk ikke så svært at tjekke din hest for div. hævelser. Det gør du med din hånd og fingre. OG nok så vigtigt......det er ikke blot at smøre den ind i div. kølende/varmene linimenter....Det løser IKKE problemet. Ej heller blot at bandagerer - og dem findes der mange forskellige af - som alle mere eller mindre lover bedring. Her er jeg på ingen måde enig....og det tager jeg så gerne kritik for at mene. MEN.....når en hævelse ses, eller bemærkes af feks. mig, så burde det være sådan, at der holdes skarpt øje om det nu forsvinder eller bliver ved med at være der. Her er jeg af den overbevisning, at enhver hævelse har en årsag. Den behøver ikke være af alvorlig karakter, men der bør holdes øje. Forsvinder den ikke efter maksimalt en uges tid, så synes jeg, at det bør tilses af en dyrlæge. 


Jeg ved godt, at det er "træls".......Men det er flere faktorere der spille ind her. Som alle bør tages med i betragtningerne omkring holdbarhed. 

Træner jeg for meget ?  Har den for lidt fri ?  (det er min erfaring at de har for lidt fri) Er der for mange stævner, uden ophold imellem?  


Hvad har en skridt tur i skoven gjort siden så få udnytter den chanche

Alle konkurrence heste burde have den ret, at de kan få lov til at slippe for banen bare et par gange om ugen. Det opstår en slags  - autopilot - Hesten ved hvad den skal.....ind og lave cirkler og øvelser......Den går på autopilot. Et lille eksperiment du kan lave er at tage din hest på tur enten på en markvej eller i skoven - de sidste dage inden et stævne. Giv hesten nogle andre indtryk end blot den "trælse" firkant der er hestens hjem........Jeg har rigtigt mange ryttere der heldigvis giver deres hest den mulighed. Der sker det, at du tager stressen fra hesten i dagene op til et stævne. Den vil ELSKE dig for det. Du træner og træne dine programmer og øvelser........Vend den lige på hovedet.....hvordan tror du det er for hesten. Den véd godt at nu er det tid igen til stævne....for det kan den mærke på DIG.... Så den gør også klar mentalt. 

En afstressende tur i skoven giver en fin og meget bedre motorik for din hest. Og så oplever den noget andet. 

Det er faktisk med til at forebygge hævleser og evt skader.....altså at hesten kommer på tur.....med dig. 



Køb af hest, hvor din beslagsmed er med på sidelinien.


Det kan være en god ide at din beslagsmed er med på sidelinien, når du skal ud og købe ny hest. 

Jeg selv bliver ofte spurgt om jeg vil være behjælpelig med et "kig" på hesten inden køb. 

FOTO kan være en god ide, at tage af hove og ben. Men de skal være taget rigtigt......Ikke flagrende oppefra - fra siden eller fra halvdårlige vinkler. Herunder kan du se hvorledes du bør tage billederne. Så bliver din beslagsmed glad, og kan hjælpe dig korrekt

Det gælder om at billederne blive taget i korrekt højde og en korrekt afstand, så har jeg de bedste muligheder for at kigge på benstillinger og hoven i sin helhed. 

Min hest skal have rettet sine ben op.......Den står ikke lige...


"Jeg har læst på en gruppe, at den skal rettes op!!" 

Jeg er hører alt for mange kommentarer af en slags....desværre.  Og ofte falder spørgeren i med begge ben. Altså misforstået information.


Øh....NEJ!!! Ikke bare sådan, fordi du har læst et opslag......Det er ikke blot at gøre....

Der er mange faktorere der spiller ind i en sådan påstand. Lidt brutalt vil jeg tillade mig at skrive, over 7 måneder, så skal der ikke rettes op......det er for sent. 

Derimod skal der tages hesnyn til den benstilling hesten nu engang er udstyret med. Altså at der skoes og beskæres efter flere ting. Benstillingen som den nu - desværre - har og hvorledes den afvikler sine ben i skridt og trav. Det er de vigtigtste faktorer for en holdbar hest. 


Her vil jeg ikke gå ind i de forskellige løsninger, for det ender oftes med at de bliver misforstået. 

Hvorfor vil jeg så ikke give eksempler? 


Ingen hest/benstilling kan sættes ind i en kasse....de er alle forskellige. 

Der er mange ting der skal tages hensyn til for at sko en hest komfortabel, Det bør være op til den enkelte beslagsmed at vurderer. 

Men faktum er, at ingen hest lige....skal......


Og så tager det tid, det er ikke blot en enkelt skoning......det er et forløb. Så her drejer det sig om tålmodighed. 



Indad drejet tå